image

Rutgers weet zeker dat binnen 10 jaar afval niet meer bestaat

Doetinchems Vizier

  • 10 apr 2012

Door: Manon Hendrix

DOETINCHEM – Inmiddels bestaat het bedrijf dat zich specialiseert in afvalmanagement en recycle-concepten alweer vijf jaar. Het gaat hier over Rutgers Milieu. En het is niet zomaar een bedrijf. Eigenaar en oprichter Rienko Rutgers begeeft zich met innovatief ondernemerschap ook nog eens op het sociale vlak. ,,Dat klopt, we hebben hier een aantal mensen in dienst die we – via de gemeente Doetinchem – weer aan het werk helpen. Zij komen bijvoorbeeld uit de bijstand en vinden bij ons een baan. Daar investeren wij echt in.”
Rienko Rutgers van Rutgers Milieu met een brandblusser, met op de achtergrond de brandblusdemontage-machine.

Rienko Rutgers van Rutgers Milieu met
een brandblusser, met op de achtergrond
de brandblusdemontage-machine.
Foto Roel Kleinpenning

Met gepaste trots vertelt Rutgers over de groei die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Rutgers: ,,Bovengenoemde aanpak is daar ook wel debet aan. Al is het ook wel een investering. Maar dat doe ik graag. Het kost wat, maar levert zoveel op. Sociaal ondernemen maakt, maar vóelt vooral, rijk. We zijn inmiddels uitgegroeid van een bedrijf van acht werknemers naar zestien. Het gaat hartstikke goed.”

Brandblus-demontage

Rutgers heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van twee nieuwe machines. ,,Eén daarvan is een brandblus-demontagemachine die zorgt dat er tijdens de demontage geen stofuitstoot ontstaat én daarnaast dat er geen explosiegevaar is. Het demonteren van brandblussers is namelijk een erg gevaarlijke klus. Laatst was nog in het nieuws dat het daarmee misliep. Onze machines voldoen helemaal aan de veiligheidseisen. Wij lopen daarmee echt voorop. Uiteindelijk willen we met de machines de internationale markt op.”
Maar om met de machines aan de slag te gaan, moest Rutgers allereerst de benodigde vergunningen aanvragen. ,,Die kregen we; althans, van het Waterschap, de brandweer, de gemeente. Maar ook de provincie moest een vergunning afgeven.” En daar kwam de kink in de kabel. Er moest volgens Rutgers opeens voldaan worden aan allemaal bureaucratische wetten en regeltjes. Frustratie alom bij Rutgers en zijn medewerkers. ,,Zij kwamen met de meest vreemde eisen, echt onzinnig. En dat terwijl we verder alle toestemming rond hadden. Voor ons is nu iedere maand, iedere week, die we nu niet draaien, verlies.” Inmiddels is de gedoogbeschikking die is aangevraagd onderweg.
,,Hierin moet zwart op wit staan dat we mogen starten. Hopelijk kunnen en mogen we gauw aan de slag. We zijn zo trots op onze machines! Ik ben ervan overtuigd dat binnen tien jaar afval niet meer bestaat. Alles wat dan weggegooid wordt, wordt gerecycled of omgezet in secondair afval. En deze machines zijn een voorloper op deze ontwikkeling,” aldus Rutgers.